pátek 8. prosince 2017

Prokrastinace

ZADÁNÍ: Co je podle vás prokrastinace?

***

Termín prokrastinace je známý téměř každému. Ale že ji lidé znali už ve starověkém Řecku, nebo že se o ní zmínil i samotný Seneca, to jste asi už netušili. Zkrátka se s námi tohle slovo táhne už skoro od stvoření světa.

Nevíte, o co se jedná? Prokrastinátoři jsou ti, co trpí chorobným odkládáním věcí. Je ovšem chyba říkat, že jsou líní. Tito lidé rozhodně netouží po tom, aby se mohli flákat. Naopak, jejich den vypadá asi tak, že si stanoví spoustu úkolů, co by měli splnit, ale během chvilky jsou schopni utéct od povinností k něčemu, co je nestresuje tolik, co je jednodušší, nebo k tomu, co jim přinese potěšení prakticky ihned - to jsou takzvaní požitkáři.

A že o tom vím tolik? Přiznám se rovnou, bez mučení. I já jsem klasický, skoro učebnicový příklad prokrastinátora. Proto jsem si jednou, místo toho, abych plnila svoje naplánované úkoly, našla na internetu přesnou definici, zajímavosti o tomto globálním problému, ale i řešení potíží, které prokrastinace s sebou přináší. Například to, že existuje spousta internetových poraden, bylo pro mě novinkou. Jestli přínosnou, to úplně nevím. Sice mají tyto stránky pomáhat, ale na druhou stranu u toho stráví člověk spoustu času, takže vlastně prokrastinuje. Je to zkrátka takový nekonečný, bludný kruh.

Za sebe říkám, že důležitý první krok v boji s odkládáním věcí, je přiznat si pravdu. Je to vlastně trochu úleva, když si to člověk uvědomí. Sice má před sebou pořád překážku, ale už zná její jméno, a i způsob, jak ji vyřešit. Druhý krok? Svěřte se někomu. Na nic by člověk neměl být sám. Uvidíte, že pak už to půjde mnohem lépe.

Na závěr dodávám, že není třeba, abyste se za to styděli. Jsme jenom lidi. Občas je lepší zapomenout na prokrastinaci, na povinnosti a jenom si odpočinout, na to nezapomínejte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Předem děkuji za každý komentář :)